2011. március 22., kedd

Kedvenc "íróim"

Kétszer is megkaptam már azt a körkérdést, hogy melyik a 10 kedvenc könyvem. Most Grapes legutóbbi bejegyzése késztetett arra, hogy ismét átgondoljam a kedvenceim listáját, és hogy valójában miért is kap helyet rajta egy-egy könyv.

Most is azt mondom, én inkább kedvenc írókat tartok számon. :-D


1. Vavyan Fable összes (ez már eleve 40 könyv)

Különleges karakterek és egyedi stílus keveréke adja azt a hatást, ami miatt egyszerűen képtelen voltam letenni a könyveit, és rövid időn belül begyűjtöttem az összes megjelent művét. A Szennyből az angyal volt az első, amit ajándékba kaptam, és onnan nem volt megállás! :-D Olvastam éjjel, olvastam nappal, még vonaton is (nem néztek hülyének, amikor hangosan felröhögtem, á, dehogy! :-DDD).

2. Susan Elizabeth Phillips: Angyali csók; Álom, édes álom; Csak te kellesz - és ez csak a három abszolút kedvenc.

A 14-ből csupán kettőt nem olvastam még, a többiért mindért rajongtam. Ő (is) újabban került a listámra (hiszen csak az elmúlt 1-2 hónapban ismertem meg a könyveit), de rögtön az élére. Valószínűleg azért, mert történeteinek fő mozgató rugója igen hasonló az enyémhez: hányattatott sorsú, lelki traumát megélt szereplők gyógyítása a nagy Ő megtalálása révén. És mindezt még egy kis humorral, és nem is olyan kevés erotikával is fűszerezi, sikeresen. :-D

3. Laurell K. Hamilton: Anita Blake sorozat 1-7. (nem szándékozom tovább olvasni)

A szereplők láncoltak a könyvhöz. Annyira mások, mint én (és itt most nem természetfeletti mivoltukra gondolok :-D), és (természetesen ez sem volt lényegtelen) annyira izgalmas körítést kaptak, hogy képtelen voltam nem tovább olvasni, amikor pedig már a szemem majd kifolyt. :-P Ennek ellenére azért itt elértem egy tűréshatárt, ami a tartalmakat előre olvasva meggyőzött, hogy a 8. könyvet, már nem akarom a kezembe venni. Úgy döntöttem, itt nekem befejeződött a sztori, és éppen úgy, ahogy én akartam, úgyhogy abbahagytam még mielőtt a történet bizonyos szálai, számomra igencsak elfogadhatatlan módon, összekuszálódtak volna.

4. Stephenie Meyer: Twilight saga

Nekem mind a 4 tetszett és mind másért. Az Alkonyat egy teljesen új világot vetített elém, és egészen új értelmet adott a halhatatlan szerelem fogalmának. Az Újhold számomra kevésbé tűnt érdekesnek, valószínűleg azért, mert kevésbé volt mozgalmas, érzelmileg mégis hatott rám annyira, hogy várjam a folytatást. A napfogyatkozás ötvözte az első két kötet pozitívumait, így nem volt kérdés, hogy kell-e a negyedik. Sokakkal ellentétben nekem a negyedik kötet úgy tetszett, ahogy volt. A várandósság leírásával, a Jacob szemszögű résszel, kifejezetten a kedvenc részeim közé tartozott Bella "ébredése", és a végjátékot is úgy tartottam tökéletesnek, ahogy Meyer megálmodta. Ha tetszési sorrendet kellene állítanom, akkor az 1-4-3-2 számsorra tenném le a voksom.

5. Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani?; Kétbalkezes Istennő; Emlékszel rám?

Humor és romantika, romantika és humor, számomra mindig tökéletes párosítás! :-D

6. Marc Lévy: Mint a mennyben

Egy gyönyörű életfilozófia bújik meg a sorok közt.

7. L. L. L. könyvei, amiket olvastam (Lőrincz L. László, Leslie L. Lawrence, Frank Cockney = rengeteg könyv)

Az ő könyveit valóban kizárólag az izgalmas történetek miatt szerettem meg. A számtalan kötetből, ami a polcomon sorakozik tőle, egyetlen karaktert sem tudnék mondani, ami különösebben megragadott volna. Azt hiszem, az ő történeteinek nem is az a lényege.

8. Lakner Artúr: Édes mostoha

Gyermekkorom nagy kedvence, amit nagymamaként is imádni fogok. :-)


Ezek mellé jönnek a blogos írók, akiket az elmúlt közel egy évben, mióta magam is blogolok, megismertem, és akik azóta első könyves szerzőkké váltak, vagy éppen azon dolgoznak.


Akiket valószínűleg már ismertek:

- Spirit Bliss - Itt vallom be, amivel lehet, hogy sokakból ellenérzést fogok kiváltani, hogy csupán a blogos művei kapcsán sorolom ide, mert a megjelent regénye számomra közel sem nyújtott akkora élményt, mint például a TS fanficje.

- Benina - Várom a Bíborhajú folytatását :-)

- B.M. Grapes - Sajnos nála még csak a Jóslatok hálójában megjelenéséért drukkolhatok, pedig inkább már olvasnám... :-D

- Darawona - Aki szintén a megjelentetés problémájával küzd... :-S


Akikre nemrégiben bukkantam rá, és csak ajánlani tudom őket:

- Lana Swan

Négy "könyvét" olvastam el néhány nap leforgása alatt. Ő az, akit Grapes legutóbb felvetett kérdése (Attól értékes, szerethető egy írás, hogy a benne levő karakterekkel tudok-e azonosulni, vagy valami más visz rá az olvasásra?) kapcsán említettem. A történetei hihetetlenül magával ragadtak, hol megnevettettek, hol összefacsarták a szívemet, de ha ez még nem lett volna elég, a karakterei olyannyira belopták magukat a szívembe, hogy az már-már valóban rajongás. Képes volt olyan mértékben manipulálni az érzéseimet, hogy a szereplő, akit a könyv elején, vagy az egyik könyvben még nem szerettem, netán ellenszenvvel viseltettem iránta, azt a történet végére, esetleg a sorozat következő, róla szóló kötetében megkedveltem, megértettem és drukkoltam érte.
Az említett írásokat a Merengőn találhatjátok meg: Senkinek sem kellesz!; Szükségem van rád!; Hazudd, hogy szeretsz!; Azon a nyáron...
(A sorrend nem lényegtelen, mert a könyvek egyetlen sorozat részei, sőt, az első kettő szorosan véve egy történetet alkot.)

- Rose Woods

Őt éppen a napokban találtam meg Szozsa, A hét főbűn című pályázatán. Azóta (az utóbbi négy napban) elolvastam több versét és önálló novelláját, két novellás kötetét és két regényét, és már a harmadikat olvasom. :-) Érdekes, de szintén a karakterei voltak azok, amik megfogtak, és nem eresztettek! Olyan mértékben valódiak, esendők és szerethetők, hogy már-már lemásznak a képernyőről, hogy mellém üljenek (még a vámpírok is). :-DDD Ezen kívül hihetetlen módon egy rugóra jár az agyunk, mint azt mindketten megállapítottuk. :-D


Szóval azt hiszem, a tízes listát jócskán túlléptem! :-D


Nagyon kíváncsi lennék a véleményekre, ellenvéleményekre - akár vitaindítóként. Írjátok meg nekem egy hsz keretében, Ti mit gondoltok az említett írókról, könyvekről. :-D

6 megjegyzés:

  1. Diara!

    Ez nagyon kedves :-))) Köszönöm. :-D

    VálaszTörlés
  2. Ez az igazság, Rose! :-D És a Minden időn túl olvasása közben ez a véleményem csak erősödik! :-D

    VálaszTörlés
  3. Először is szeretném megköszönni, hogy megemlítettél, hogy számon tartasz, mint kedvenc „írót”:) )))

    Miért untad meg Anita Blake-t. Na nekem nem gond, csak kíváncsiskodok, mert nem egészen értettem. Ismétli magát? Én csak egy könyvét olvastam, még nem igazán éreztem készetetést, hogy rohanjak a többiért.
    Meyer: Olyan a New moon, mintha nem is az az ember írta volna, ki az első részt. Nem? Oké, fejlődött… de nagyon-nagyon sokat… stílusban. Persze nem panaszkodom, mert Twilight számomra korszakalkotó volt kisebb hibái ellenére is:)
    Kinsellától Az Emlékszel rám?-ot olvastam. Nagylányom kedvence.
    Régebben szerettem LLL-t, most annyira nem fog meg, hogy a Bújj, bújj ördögöt abb is hagytam. Tudom, hogy ő humoros meg minden, de annak a könyvnek semmi köze nem volt az ördögűzéshez. Inkább röhejes volt. Régebben (20 éve) izgalmasak voltak a sztorijai, de most…
    Most ennyi jut eszembe, majd még gondolkozom:)))

    VálaszTörlés
  4. Őszintén szólva sokat gondolkodtam, hogy bele merjek-e vágni egy ilyen írásba, mert senkit nem akartam megbántani azzal, hogy kihagyom, hiszen több olyan ember van, akit olvasok és szeretek, de végül úgy döntöttem, jelen esetben csak azokra koncentrálok, akinek tudom, hogy kész regénye van, netán egyet (vagy többet) már olvastam is tőle. :-)
    Bár a tiédet még nem olvashattam... :-S Majd utána meglátjuk, megtartod-e a megtisztelő helyet! ;-) :-P

    Anita Blake-t nem meguntam, csak a történet romantikus szála olyan irányba kanyarodott, ami számomra már zavaró lett volna. Nem arról van szó, hogy kit választott, még mielőtt valaki azt hinné, ilyen "felszínes" vagyok :-), hanem arról, hogy a következő részek tartalmából azt szűrtem le, hogy Anita kezdeti hozzáállása teljesen megváltozik, és szinte gyűjteni kezdi a "férfiakat". Lehet, ha tovább olvasnám, megváltozna a véleményem, és imádnám, de jelenleg nem érzek késztetést, hogy folytassam. :-)
    Én inkább azt mondanám Meyer regényeire, hogy mind a négy más egy kicsit, de szerintem ez csak jó. :-)
    LLL könyveivel hasonlóan vagyok, mint te. Régebben faltam a sorait, de úgy tűnik sokat változtam, legalábbis ízlés, érdeklődés terén, mert az utóbbi időben már teljesen másfajta könyveket vettem kézbe. Akkor még első volt a listámon, de még ma is úgy vagyok vele, hogy megérdemli, hogy helyet kapjon rajta. Tőle egyébként a "kicsik-sorozat" a kedvencem, azt hiszem.

    VálaszTörlés
  5. Ó...kicsit meglepődtem. Azért a Képtárból már tudod, hogy kb mire lehet számítani. Meg írtam már sok egyebet is.

    A kicsiket én is olvastam.Na látod, az tényleg jó volt:)

    VálaszTörlés
  6. Jaj, ilyenkor úúúútálom a netet! :-( Csak vicceltem, azt hittem a smilek jelzik, de azt hiszem, máskor inkább nem visszafogom magam. Én, a már olvasott részlet alapján, biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódást okozni a könyved! :-D

    VálaszTörlés