2013. január 12., szombat

Közvélemény-kutatás

Üdv Mindenkinek!

Szeretnék feltenni nektek két kérdést, ami már régóta foglalkoztat.

Szeretitek a függővéget?
És az illusztrációkkal hogy álltok?

Azt is elárulom, miért kérdezem.
Hamarosan elkezdem leközölni itt a Zoe című regényemet (most már tényleg), de ahhoz még fejezetekre kell tagolnom. Persze most is vannak benne fejezetek, de tekintve, hogy regénynek íródott és nem folytatásos blogregénynek, ezek a fejezetek túl hosszúak, és egyik végén sincsen függővég. :-/ :-P
De tudom, hogy nagy divat a blog-írók körében, és meg is értem, miért, annak ellenére, hogy néha kifejezetten kínzásnak élem meg. :-D
Csupán arra szeretnék rájönni a válaszaitok segítségével, hogy mennyire ragaszkodjak a történet olyan tagolásához, amik függővégeket eredményeznek, illetve, hogy emiatt átírjak-e dolgokat? 
Bizony, értetek még erre is képes lennék! :-D

A másik dolog pedig a történet illusztrálása.
Sokan tudjátok már, hogy én mániákusan imádok képeket, zenéket keresgélni a történeteimhez, akár a blogra íródnak, akár az asztalfióknak. :-D Ez nálam amolyan ráhangolódás, levezetés, élményszámba megy.
A kérdés az, hogy ti vajon kíváncsiak vagytok ezekre a képekre, vagy jobb szeretnétek magatok elképzelni a szereplőket, történéseket.

Kérlek titeket, válaszoljatok oldalt a kérdésekre! Csupán egy kattintás…
De ha bővebben szeretnéd kifejteni a véleményedet, netán kérdésed lenne, a hozzászólásoknak is nagyon fogok örülni. :-D

6 megjegyzés:

  1. A szavazataim mellé mindenképpen csatolnék magyarázatot:
    1.) a "kifejezetten utálom" kifejezés nem a legjobb arra, amit gondolok az illusztrációról, de úgy vagyok vele, hogy az olvasás, csakúgy, mint az írás, kreatív MUNKA, ebből kifolyólag olvasóként szeretem az olyan műveket, amelyek részletgazdagok és kidolgozottak, mind leírás, mind pedig karakterábrázolás szempontjából; íróként pedig mániákusan törekszem arra, hogy az olvasmányaimmal szemben támasztott elvárásaimat a saját munkám során minél teljesebben megvalósítsam.

    A függővégről röviden csak annyit: nagyon, de nagyon nem szeretem, noha belátom, hogy hatásos módszer, sőt, gusztustalan: de én is élek vele ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a választ, Matt. :-)

      Már látom, hogy igen vegyes lesz a végeredmény, de nem is tudom, mi mást vártam. :-P

      Szerintem tudod, hogy olvasóként én is azt szeretem, ha filmszerűen peregnek a fejemben az események, ez pedig csakis akkor lehetséges, ha az úgy van megírva.
      Íróként is erre törekszem, sőt, úgy is találom ki a történeteimet – mintha a fejemben egy komplett mozi működne, ráadásul Surround hangzással, 3D-ben. :-D
      Visszajelzésként kaptam már olyan véleményt, hogy ezt sikerült is megvalósítanom. :-)
      Szóval szerintem a kettő nem zárja ki egymást. Nem azért szeretem illusztrálni a műveimet, hogy amit nem írtam le, azt a képek pótolják, hanem… Na, most megfogtál! Nem tudom, miért. :-D Talán azért, mert annyi időt rászánok pihenés és szórakozásképpen a keresgélésre, hogy azt eredményt végül szeretném is megmutatni. :-D

      Törlés
  2. Szia!

    AZ illusztrációk engem nem befolyásolnak, nyugodtan éld ki az alkotási szenvedélyed. Úgy csináld, hogy neked jó legyen!
    A függővég miatt ne írd át. Szerintem nem olyan olvasóid lesznek, akik csak idetévednek. Mind régi olvasók leszünk, akik este, kikapcsolódásként olvasnak pár oldalt egy regényből. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Hédi!

      Nos, a válaszok alapján én is úgy döntöttem, hogy nem mondok le a képekről, maximum igyekszem olyanokat feltenni, ami nem feltétlenül a szereplőket mutatja, csak egy-egy jelenetet, hangulatot ábrázol.
      Függő vég pedig ott lesz, ahol a szöveg úgy adja ki, de emiatt nem fogom megerőszakolni a történetet. :-)

      Így talán senki nem lesz elégedetlen, mert úgy lesz, mint a mesében: lesz is illusztráció meg nem is, lesz is függő vég meg nem is. :-D

      Törlés
  3. Blogon teljesen oké a függővég, szerintem még regényben,fejezetek végén is, én a könyvsorozatokban nem szeretem, ha egyszer csak pikk-pakk megszakad a cselekmény.
    Az illusztráció pedig a blogregények egyik fontos kelléke. Nem kerül többi a mű, ahogy az egy nyomtatott regényesetén lenne, viszont szebb a kiírás, s könnyebb a mondatok közti lavírozás is.
    És még egy: miért teszed fel a Zoét? Miért nem próbálsz egy kisebb kiadót keresni? Több embertől is hallottam, hogyha nem is vagyonokért, de kisebb honorért kiadják a könyvüket. Csinálnod kellene egy írói fb-profilt, és nyomulni a könyves oldalakon. Menedzseld magad, mert más úgyse fog, és szerintem megérdemelsz egy papíralapú könyvet.
    http://moly.hu/karcok/195099

    grapes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Grapes!

      Köszönöm a választ és a véleményt. Hasonlóan gondolkodom én is. :-)

      Ami a Zoét illeti, már nagyon vártam, hogy feltehessem. Kíváncsi vagyok az olvasók véleményére, és azt ilyen módon ismerhetem meg a legjobban. Legalábbis remélem, hogy néhányan megtisztelnek majd vele olvasás közben. :-)
      Plusz ok, hogy szeretném életben tartani a blogot. :-)

      Én nem hiszek az "ingyen" kiadásokban, mindig kiderül, hogy ilyen-olyan címen a végén nekem kell fizetnem. :-/ Ráadásul hiába papíralapú, ha kevesebb emberhez jut el, mint így, a neten.
      Ami pedig a nyomulást illeti, az nem az én stílusom, még akkor sem, ha így soha nem jelenik meg könyvem. :-/ :-)
      (Tudom, hogy a linket csak példának szántad, de nekem nincsen se sci-fi, se fantasy regényem.)

      Mindenesetre köszönöm a tanácsot, és főleg azt, hogy kiadásra érdemesnek tartod az írásaimat – igazán jól esett. :-)

      Törlés