2010. december 11., szombat

Életjel és hírek

Üdv mindenkinek!
Mostanában sajnos sem időm, sem kedvem, sem pedig ihletem nem volt, így újabb bejegyzés sem született. Úgy tűnik, engem is utolért az alkotói válság, ami mostanában igencsak aktívan szedte áldozatait. :-(
Csak remélni tudom, hogy a pályázatokra, amelyekre jelentkeztem, tudok majd alkotni... Egyről már biztos lekéstem... :-( Diana, ezúton is elnézésedet kérem!
Úgy terveztem, hogy egy másikra beadott művemet közzé teszem, de végül úgy döntöttem, mégis megvárom, míg az adott oldalon megjelenik a kritikákkal együtt, és csak utána teszem fel ide. Talán már nem kell sokat várni rá, hiszen Bells folyamatosan teszi fel a beérkezett műveket. Még egy kis türelmet szeretnék kérni tehát az újabb olvasnivalóig.

Van azonban egy jó hírem is - legalábbis remélem, hogy annak fogjátok tartani.
Terveim szerint januárban elkezdem a blogon A szivárvány tövében című regényem közzétételét! :-D
Bár a regény teljes terjedelmében kész van, mégis részekre bontva fogom elétek tárni, több okból is. Egyrészt, mert ez a divat :-D (és ebben, kivételesen, én is beállok a sorba), másrészt, és ez a fontosabb ok, mert szeretnék folyamatos visszajelzéseket kapni.
Még mielőtt felhördülnétek, hogy íme egy újabb hsz-határokat szabó blogoló, közlöm, hogy erről szó sincs. Nem lesznek hsz-határok, sem egyéb feltételek az egyes részek felkerülése előtt. Sőt, mivel ugye már meg van írva a történet, úgy gondoltam, hogy hetente két részt kaptok tőlem, szerdán és szombaton. Nem szentírás, hisz bármi közbejöhet, de ígérem, igyekezni fogok, hogy betartsam, amit ígértem.
Szerkezetileg is más lesz kicsit, mint az általam ismert folytatásos történeteket közlő blogok többsége, mivel ez nem blog-regénynek készült. Remélem, azért sikerül úgy tagolnom, hogy részről részre fenntartsam az érdeklődéseteket.

Szóval, hamarosan egy elbeszéléssel jelentkezem, majd január elején kezdődik az utazás, melynek során elkalauzollak titeket Madison Hayes világába. :-D

27 megjegyzés:

  1. Kedves Diara, megértéssel és együttérzéssel fogadom az alkotói válságról szóló híreket, annál is inkább, mert én is az áldozatok közé tartozom. Remélem, mielőbb úrrá leszel ezen a problémán.
    Remek ötletnek tartom a regény közlését, és izgatottan várom az újabb, minden bizonnyal remek olvasnivalót!
    Katarina

    VálaszTörlés
  2. Szia Katarina! Köszönöm a megértést és együttérzést. :-D Hasonlókat kívánok!
    Remélem, hamar sor kerül Bellsnél az én művemre, és akkor itt is olvashatjátok. :-)

    A regény. Nos, igen. Úgy döntöttem, nem várok tovább kiadói válaszokra, és nem rejtegetem tovább a fiók mélyén! Elvégre azért írtam, hogy olvassák! :-)

    VálaszTörlés
  3. Ezek a kiadók! Komolyan mondom, nem értem!!! Grapessel beszélgettünk már elég sokat erről: ha én kiadó lennék - sajnos, nem vagyok, de a lottóötös esetén ebbe fektetném a pénzemet -, lecsapnék a lehetőségekre, amit a blogírók jelentenek. Rengeteg tehetséges ember publikál a blogokon, akiket nem kell megkeresni, csak megtalálni, kis erőfeszítéssel, a reklámot szintén el lehetne intézni a neten, és ... de nem akarok ötleteket adni senkinek, hátha egyszer még összejön az a bizonyos kiadó nekem!:-)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem a blogokkal nálunk egy gond van: alig akad igazi olvasó, mindenki csak eladni akar, venni senki se. A kiadók pedig szeretnék felvenni az amerikai style-t és a blogsztárok könyveit eladni. Oké, tegyék, de mennyi tehetség kallódik így el. Ez nem azt jelenti, hogy mondjuk Spirit nem tehetséges, hanem azt, hogy más is lehet az.

    Én megfogadtam, hogy nem indulok több pályázaton, és a blogra is csak tingli-tangli írásokat teszek ki, amolyan vérbeli blogírásokat.
    Miért?
    1. Kevesen olvassák. Pontosabban látszólag, mert a látógató számláló akkor is jelez, ha az olvasó csendben van.
    2. Írok valami tényleg nagyon-nagyon jót, és alig kapok jó véleményt, (sőt!) ehhez képest később viszontlátom a saját gondolataimat mások írásában :S Ha nem tetszik, amit írok, miért lopják el?
    Ez utóbbi nem rád vonatkozott, Diara.

    VálaszTörlés
  5. Sajnálom, hogy ilyen rossz tapasztalataid vannak, Grapes! :-(

    Viszont, ha most a kiadók szerinted a "blogsztárokra" koncentrálnak, akkor nem lenne célszerűbb inkább bővíteni a blogodat és pályázatokon kitűnni, hogy észrevegyenek?

    Ami a látogatókat és a hsz-eket illeti, sokan vannak, akik csak olvasnak és nem véleményeznek, ez tény. Sokáig én is közéjük tartoztam, és még ma se viszem túlzásba (igaz mostanában olvasni sincs időm). Az emberek többsége ahhoz van szokva, én is, hogy könyvet olvas, ahol nem kell visszajeleznie a szerzőnek. :-)

    Már előre félek, mennyire fog hatni rám, ha nem jön majd vélemény a regényemre, de úgy érzem, muszáj megpróbálnom. Ha csak néhány pozitív visszajelzést kapok, már érdemes volt megírni, és újult erővel ugorhatok neki a következőnek. :-D És, ha nem is írnak, de emelkedik az állandó olvasók száma, már az is egy elég erős pozitív véleményt tükröz!

    A lopás... Nos, igen, ez kemény dió. Lehetetlen ellene védekezni. :-( Bár, épp tegnap láttam egy blogot, ahol a szerző, bármilyen másolás esetén, durva vírussal fenyeget... :-S
    Nézd a jó oldalát! Ha lopnak tőled, az is egyfajta dicséret! Ha valamit felteszel a világhálóra, az onnantól közkincs, de a közzététel dátuma bizonyítja, hogy tőled indult.

    VálaszTörlés
  6. A blogsztárok a fiataloknak írnak, az én célközönségem szélesebb ennél, és sok olyan személyt is tartalmaz, akik ugyan olvasni szeretnek, nettel rendelkeznek, de SOHA SEMMILYEN blogot nem olvasnak. Nálunk ennek univerzálisan nincs kulturája.A kiadók is csak mostanában kezdetk el nyüzsögni pl a facebookon, és az hogy Katona Ildikó gyakorlatilag blokkolta a blogját, azt jelenti, hogy nem is akar ezen a vonalon továbblépni.
    Grapes

    VálaszTörlés
  7. Igen, ebben (is) igazad van. A blogolók köre elég behatárolt. De valahol el kell kezdeni. Mellesleg, azért vannak kivételek, hisz én se vagyok már éppen tinédzser. :-D
    Ildikó viszont elég hamar feladta... De ha megtérül a Spirit-Benina-Kitti trióba vetett bizalma (ami hamarosan kiderül, hiszen már mindhárom könyv kapható), szerintem újra lépni fog. Kíváncsian várom a fejleményeket...

    VálaszTörlés
  8. Igen, lépni fog, csak az a kérdés, hogy hová, merre. "Egyszerű földi halandónak" gyakorlatilag lehetetlen kitörnie a blogvilágból. Én ezt nem értem. Ráadásul a Könyvmolyképző nem is az egyetlen kiadó az országban, miért nem keresgélnek a többi kiadó szerkesztői is itt?

    VálaszTörlés
  9. Ha sikeresek lesznek az említett könyvek, hülye lenne, ha nem keresgélne tovább ezen a területen.
    Egyébként, lévén, hogy van némi rálátásom a kiadók, nyomdák világára, most elég nagy a hajsza náluk, ez is lehet az oka Ildikó hallgatásának. Januárban minden eldől, amikor kicsit lelassulnak a dolgok.

    Ami a többi kiadót illeti, hihetetlen mennyiségű kéziratot kapnak kézhez, amihez a kisujjukat sem kell mozdítaniuk. Csupán válogatniuk kell. Valljuk be, a neten való böngészés, az ezernyi blogoló milliónyi művének olvasgatása elég időigényes feladat. De talán egyszer rájönnek, hogy megérné.

    VálaszTörlés
  10. Meg bizony! Nekem erről saját elméletem van. Abban persze igazad van, hogy sok idő kellene a blogon való böngészéshez, de abban meg - alighanem, remélem - nekem van igazam, hogy a blogvilág igazi aranybánya, úgyhogy bőven megérné. Egy, mindössze egyetlen embert kellene "tartania" egy kiadónak a blogvilág böngészésére, és egészen biztos vagyok abban, hogy ha csak hetente egy! olyan szerzőt talál, akivel érdemes foglalkozni, már megérné a kiadónak.

    VálaszTörlés
  11. Igen, ez több, mint valószínű. Talán Birken egyedi írásokat összegyűjtő oldala segít ebben... :-D

    VálaszTörlés
  12. Abban az esetben, ha von Birken egyszer kiadót alapít, mert e nélkül ez az egyébként szerintem is remek kezdeményezés csak a blogírókat és blogolvasókat segíti abban, hogy könnyebben egymásra találjanak.

    VálaszTörlés
  13. Na, ez az! teljesen igazad van, Katarina! Mert nem egy kiadó van ám az országban, de mit lehet azzal kezdeni, hogy "jelenleg nem fogadunk kéziratokat". Egyébként nemcsak Ildikó adta fel, Bosnyák Viki is.
    Ti vagytok a megmondhatói, mennyi melót kell fektetni egy blogba. Ez nem úgy működik, hogy "itt vagyok, és mindenki örüljön", hanem én örülök, ha jönnek az olvasók, és akkor repes különösen a szívem, ha még írnak is.
    Én azt nem értem, hogy egy profi kiadó miért nem tudja eldönteni, hogy mi a jó, és egyszerűen bizalmat fektetni egy tök ismeretlen emberbe.

    VálaszTörlés
  14. Ezért is örülnék annak nagyon, ha a kiadó a hobbym lehetne, nem a megélhetésem forrása, mert akkor megengedhetném magamnak, hogy a szerintem értékes műveket adjam ki, nem feltétlenül azokat, amelyekkel tutira lehet menni. A kiadók nyereségérdekeltek, és valószínűleg ezért nem fektetnek pénzt ismeretlenekbe, mert a gazdaságossági számítások szerint igen nagy a befektetés megtérülésének a kockázata.

    VálaszTörlés
  15. Ha egy kiadó rászánja magát, hogy keresgéljen, Birken oldala nekik is segítség lehet. Persze csak akkor, ha van valamilyen "minőségi szűrője". Még nem volt időm beleolvasni a feltett történetekbe, de a mennyiségből arra kell gondolnom, hogy nem feltétlenül válogat köztük... :-S (Bocs, ha mégis. Abban az esetben örülök, hogy ilyen sok tehetség van. :-D)

    Grapes! Azért nem mernek ismeretlenbe fektetni, mert az, hogy jó, nagyon szubjektív. Ami tetszik egy embernek, az még nem biztos, hogy siker lesz és nyereséget hoz. Márpedig nekik a nyereség a fontos, hisz abból élnek. Te sem dolgoznál ingyen, nem igaz? Így hát maradnak az aktuális sláger témáknál, szerzőknél, amik biztos bevételt jelentenek. Ha megnézed Spirit és Benina könyvét, nem véletlen a borító választás és hogy mindkettő pirospöttyös lett... Megpróbálják növelni a siker valószínűségét azzal, hogy meglovagolják a Twilight-lázat (nem kicsit).
    Az én írásom még nyomokban sem köthető a Meyer regényhez, nem csoda hát, hogy nem figyeltek fel rá a kézirat-rengetegben (már, ha egyébként figyelemre méltó).

    VálaszTörlés
  16. Apropó: Madison Hayes - kísérteties hasonlóságot mutat Maddie Hayesszel, legalábbis ami a nevét illeti - Moonlighting (A simlis és a szende), Bruce Willis és Cybil Sherperd közös tévésorozata volt - kedvenc sorozatom egyébként. A karakter hasonló lesz?

    VálaszTörlés
  17. Nem, köze sincs hozzá.
    Őszintén szólva nem is emlékeztem, hogy így hívták benne a csajt, pedig én is szerettem azt a sorozatot.
    Egyébként nem ez az első "hasonlóság", amit a megírása óta felfedeztem. Azóta láttam egy filmet, ami hasonló témát dolgoz fel, és megtudtam, hogy van egy ugyanolyan című sci-fi regény... :-(

    VálaszTörlés
  18. Sőt, mint most megtudtam - kicsit gugliztam -, van egy Madison Hayes nevű írónő is. A nevek lehetnek hasonlóak, de ettől még ez a Madison Hayes a "te gyermeked", ehhez kétség nem fér. Csak már olvashatnánk!

    VálaszTörlés
  19. Kicsi a világ! Még jó, hogy az én főhősöm nem írónő! :-D Pedig abszolút tetszés alapján választottam a keresztnevet, a vezetéknévre meg már nem is emlékszem, hogy jött...

    Az enyém ám! Abban biztos lehetsz! :-D
    Én is alig várom, hogy útjára indítsam a történetet... :-D Lehet nem várok vele januárig és karácsonyi ajándékként megkapjátok az első részt! ;-):-D

    VálaszTörlés
  20. Még egy ok arra, hogy várjam a karácsonyt:-D

    VálaszTörlés
  21. Hát, igen, megvan annak a módja, hogy az ember rávegyen egy kiadót, hogy olvassa el az írását;)
    Akkor én már jól állok, mert jó pár kiadót rávettem :))))

    VálaszTörlés
  22. Örülök, hogy várod, Katarina! :-D Ezek szerint egy olvasóm már lesz. :-DDD

    Grapes! Titok, vagy megosztod velünk a módszert? :-D

    VálaszTörlés
  23. Evvel kapcsolatban már minden infó kinn van a blogomon ;)

    VálaszTörlés
  24. Nyilván elkerülte a figyelmemet... :-)

    VálaszTörlés
  25. Na még a tetszik/ nem tetszik dologról jutott eszembe egy gondolat. Nem tetszhet mindenkinek, ezt tudomásul kell venni.
    Pl. a Jó halál című írásom messze a legjobb eddigi művem, de mivel csak második lettem vele, felteszem, nem mindenki értékeli így.
    Erre szoktam mondani: Kertész Imre lett a magyar Nobel-díjas, pedig Szabó Magda ezerszer-tízezerszer jobb.

    VálaszTörlés
  26. Igen, ez így van. Nem tetszhet mindenkinek ugyanaz. Szerencsére. elég egyhangú világban élnénk! :-D

    VálaszTörlés